KINOLOŠKA DEJAVNOST

NOVO: 25.2.2016 LOVSKI KOSMATINCI NA TEČAJU VP1 IN VP2


lovska kinologija (Large)

Za vzgojo in šolanje uporabnega lovskega psa je imela lovska družina vselej velik posluh, posebej pa je bila občutljiva na čisto pasmo lovskega psa nasploh. Lovci se pri nabavi lovskega psa odločajo za različne vrste pasemskih psov, glede na delo psa in uporabnost.

Ko se je lovska družina odločila za bolj intenzivno vzrejo fazanov, so se takoj pokazale potrebe po psih ptičarjih, donašalcih ter po šarivcih.

Na občnem zboru 2016 je v letnem poročilu zabeleženo naslednje število psov:

-17 goničev od tega:

7 kratkodlakih istrskih goničev

6 brak jazbečarjev

3 nemški goniči

1 brandl brak

-4 jamarji od tega:

2 nemška lovska terierja

2 resasta jazbečarja

-1 krvosledec:

1 bavarski barvar

-2 prinašalca od tega:

2 gladkodlaka prinašalca

-6 ptičarjev od tega:

1 bretonski ptičar

2 kratkodlaka madžarska ptičarja

2 nemška kratkodlaka ptičarja

1 nemški žimavec

-7 šarivcev od tega:

6 nemških prepeličarjev

1 špringer španjel

 

Skupaj 37 lovskih psov.

Lovska družina posveča posebno skrb, da ima vsaj enega šolanega krvoslednika, spričo visokega odstrela srnjadi in ker je v lovišču tudi jelenjad in divji prašič.

Za pravilen razvoj kinologije skrbi družina tako, da preko kinološkega pravilnika stimulira vzrejo in šolanje uporabnega lovskega psa.

Omembe vredno je tudi vključevanje družine v širšo kinološko dejavnost. Organizacija raznih tekem so bile že davno in so še sedaj domena Lovske družine Grosuplje. V našem lovišču je Lovsko kinološko društvo Ljubljana večkrat organiziralo preizkušanje naravne zasnove, lokalne in tudi državne tekme. LD ima tudi umetni rov za preizkušanje psov jamarjev. Takemu delu so sledila tudi priznanja. Več lovcev je prejelo razna priznanja za kinološke zasluge.